H-TECH típusú szárítók technológiai jellemzői

Egy korszerű terményszárító berendezéssel szemben a piac és a jogszabályi előírások a következő elvárásokat támasztják:

 • üzemmérethez optimalizálható szárítási teljesítmény
 • a termény lehető legkisebb minőségvesztése a szárítás során
 • alacsony energia felhasználás
 • alacsony környezeti terhelés
 • egyszerű kezelhetőség
 • alacsony beruházási és fenntartási költség
 • jó skálázhatóság

Az általunk gyártott H-TECH típusú szárítóberendezések konstrukciós és működési paramétereit, valamint vezérlését folyamatosan fejlesztjük annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szinten megfeleljenek a fent megfogalmazott elvárásoknak. Fontos cél továbbá, hogy a berendezés illeszkedjen a Magyarországon illetve a környező országokban jellemző terményfajtákhoz és betakarítási technológiákhoz valamint a különféle méretű és profilú gazdaságok által támasztott sokrétű teljesítmény és egyéb igényekhez. Célunk tehát egy olyan szárító berendezés és kiszolgáló technológia létrehozása, mely jól skálázható, valamint a magyar és a környező országok igényeinek teljes vertikumát ki tudja szolgálni.

A H-TECH típusú terményszárító berendezés technológiai újdonságai a következők:

 • Egyedi megoldású terményoszlop kialakítás
  A Magyarországon elterjedt szárító típusok legnagyobbrészt aknás, kaszkád légcsatornás kialakításúak. Ezzel szemben a H-TECH szárító moduljai 10 különálló terményoszlopból állnak, mely számos előnnyel rendelkezik. Kedvezőbb levegő átáramlási viszonyok érhetők el, ezáltal egyenletesebbé válik a szárítási folyamat. A termény terelő lemezek kialakításának köszönhetően a terményoszlop folyamatosan átforgatásra kerül, ezért nem alakul ki fokozott hőterhelés a forró levegőnek hosszabb ideig kitett szemek esetében, kevesebb lesz a hősérült szem és a törtszem is. Előny továbbá, hogy a kialakításból adódóan nem tudnak a terményoszlopban felrakódások keletkezni, amelyek a szárítótüzek fő okozói. A terményoszlop kialakításából adódóan a szárító levegő által átjárt terményréteg vastagság módosítható, ezáltal az adott szárító hő és légtechnikai paramétereihez illeszthető, elősegítve ezzel a termény és levegő közti hő és nedvességátadási folyamatokhoz való minél kedvezőbb illeszkedést.

 • Moduláris felépítés:
  A szárító berendezés modulokból épül fel, melyek egyszerű egymásra építésével határozható meg a szárító mérete, ezáltal a szárítási kapacitása. Így a termék jól skálázható, a piac teljes vertikumát le tudjuk fedni, a kisebb családi gazdaságoktól a nagyüzemi gazdaságokig. Előny továbbá az egyszerű gyárthatóság és szerelhetőség, a modulok a talajszinten előszerelhetők, ezáltal a szárító gyorsan és gazdaságosan felállítható.
 • Több ponton kialakított ventilátor elhelyezés:
  A szárító egy központi ventilátor helyett több, kisebb teljesítményű, a szárító magassága mentén modulonként beépített ventilátorral rendelkezik. Ezzel egyenletesebb légszállítást és kisebb villamos energia felhasználást érünk el. Előny továbbá, hogy a ventilátorok légszállítása szabályozható, ezáltal hozzáigazítható a szárító különböző magasságú zónaiban fellépő különböző hőmérséklet és légszállítási igényekhez.
 • Folyamatos kitárolás:
  A szárító folyamatos kitárolású üzemben dolgozik, ennek előnye, hogy a szárítási folyamat egyenletes és jól szabályozható, a technológiai folyamat többi berendezésén (szállító és tisztítógépek) nem lépnek fel a szakaszos kitárolásra jellemző pillanatnyi csúcsterhelések, illetve ezek megakadályozására nem kell további technológiai megoldásokat alkalmazni. Ezáltal csökkenek a beruházási és üzemeltetési költségek.
 • Innovatív porleválasztó berendezés:
  A szárító mindegyik ventilátora saját porleválasztó elemmel rendelkezik, melyek speciális kialakítása és a teljesen zárt rendszerű porkezelés lehetővé teszik a rendeletben meghatározottaknál sokkal alacsonyabb szintű porkibocsátási értékek elérését.
 • Hővisszanyerő rendszer:
  A szárító berendezések nagy mennyiségű hőenergiát használnak fel. A szárítási folyamat hatékonyságának érdekében viszonylag nagy légfelesleggel dolgoznak, melynek következménye a használt levegővel a környezetbe távozó jelentős hőveszteség. A H-TECH szárító hővisszanyerő rendszere újszerű kialakításánál fogva hatékonyan tudja visszanyerni ezen hőmennyiség nagy részét, mivel a levegő visszavezetése a szárító belsejében, magas hőmérsékletű környezetben történik, kiküszöbölve ezzel a nagy hőveszteségű hosszú, külső légcsatornák alkalmazását. A hagyományos megoldásokkal szemben nem csak a hűtőzónából, hanem a szárítózóna alsó részének forró levegőjéből is visszanyerjük a hőt.

Vezérlő, szabályzó szoftver

A H-TECH szárító vezérlő szoftvere a megfelel a legmagasabb szintű technológiai elvárásoknak. Grafikus, érintőképernyős megjelenítéssel rendelkezik, melyen a szárító integrálva van a teljes telepi technológiai folyamatábrába, illetve rendelkezik a szárítóra vonatkozó információk és vezérlőelemek teljes képernyős megjelenítésével is. Tartalmazza továbbá a teljes körű adat és eseménynaplózási modulokat is, valamint a távfelügyeleti modult.

Az igazi újdonság azonban a piacon egyedülálló valós idejű belépő és kilépő nedvesség mérésen alapuló nedvességszabályzás, valamint a folyamatos automatikus üzem vezérlés, mely tartalmazza a szárító felfűtési periódusát, a termény túlhőmérséklet figyelést, valamint a folyamatosan változó környezeti viszonyokhoz való alkalmazkodást is. Ezáltal az emberi tényező kiküszöbölhető, a szárító optimális üzemelése nem a kezelő képességeitől fog függeni. A kezelő szerepe a felügyeleti feladatokra korlátozódik.

 • Érintőképernyős megjelenítés
 • interaktív telepi folyamatábra
 • teljes körű adat és eseménynaplózás
 • távfelügyelet
 • belépő és kilépő nedvesség mérésén alapuló automatikus nedvességszabályzás
 • automatikus felfűtés
 • automatikus terményhő felügyelet és szabályzás
 • légáram és léghőmérséklet optimalizálás

HETECH

További hírek

×