ATEX-es kivitelű hasadópanelek és nyitásérzékelők


Hasadó panelA gabona és a különböző növényi aprítékok (faforgács, fűrészpor) feldolgozása, szállítása, tárolása, a liszt- vagy keményítőgyártás mind-mind porképződéssel járó folyamatok, amelyek potenciálisan robbanásveszélyes környezetet eredményeznek. Ilyen környezetben való alkalmazásra szánt berendezések biztonságos használatához legtöbbször elkerülhetetlen a hasadópanelek alkalmazása.

A hasadópanelek olyan vissza nem záródó nyomáshatároló biztonsági szerelvények, amelyek szerkezeti kialakításuknál fogva meghatározott, garantált és bizonylatolt nyitónyomáson roncsolódnak, illetve hasadnak. Ezáltal a befogójukban szabaddá tett nyílásukon a túlnyomást okozó közeget rendkívül kis nyitási holtidővel lefúvatják.

Az Elfab Ltd. olyan minősített, bizonylatolt valamint CE-jelöléssel ellátott minőségi biztonságtechnikai eszközöket gyárt, amelyek – típustól függően – túlnyomás, robbanás valamint vákuum elleni védelemre alkalmazhatók. A különböző típusú hasadópaneleket por ill. gáz robbanási nyomásának lefúvatásához fejlesztették ki.

A hasadópanel (típustól függően) egy vagy két, szakaszosan átmetszett fémlemez. A szükséges nyitónyomást – egy kísérlettel ellenőrzött bevált összefüggés szerint – a fémlemezben lézeres vágóberendezéssel készített furatokkal, átmetszésekkel illetve a megmaradó gátméretekkel lehet megvalósítani. A nyitónyomás elérésekor a panel az átvágások mentén rendkívül kis nyitási holtidővel hasad, így szilánkmentesen szétnyílva a biztonságtechnikailag szükséges értéken vezeti le a robbanási nyomást. Lefúvatás után a nyílott panel egyik oldala mentén a keretszerkezetben marad.

Hasadó panelA panelek minőségi szerkezeti anyagokból, korszerű gyártási technológiával készülnek a szabványos előírásoknak megfelelően. A beépítés céljára szánt elemek nyitónyomását a velük egy adagból készített mintapaneleken végzett próbavizsgálatok eredményeivel igazolják. A szerelvények azonosító adatokkal és a szabványos előírásoknak (ISO 4126-2), illetve a hatóságoknak megfelelő műbizonylatokkal rendelkeznek.

A hasadópanelekre (gyárilag vagy utólag) ATEX minősítésű nyitásérzékelő szerelhető. A nyitásérzékelő a panel kilépő oldalára kerül, amely a panel nyitásakor nyitott áramköri jelzést ad, amivel kezelőszemélyzet részére hang, fény, vagy műszerjelzés váltható ki, illetve a védett berendezések vészleállítása is megoldható. Az összetett hasadópanelek igény esetén készülhetnek integrált hőszigeteléssel is, így adott esetben minimalizálható a védett berendezés hővesztesége, illetve elkerülhető a gázok/gőzök nemkívánatos kondenzációja a panel felületén. A különböző típusú panelek készülhetnek sík vagy elődomborított kivitelben is, különféle formákban (téglalap, kör, trapéz, stb.), alkalmazhatók például silókhoz, szűrőkhöz, ciklonokhoz, szállítószalagokhoz, elevátorokhoz, rédlerekhez, kemencékhez, stb.

Szaktanácsadásért, műszaki és kereskedelmi információért forduljon kollégánkhoz

Szappanos József

Szappanos József

vezető tervező

Mobil: +36 (70) 773-6402

Kaczenbach Csaba

Kaczenbach Csaba

ajánlati mérnök

Mobil: +36 (20) 576–0885