FŐBB BERENDEZÉSEK

ATEX-es kivitelű hasadópanelek és nyitásérzékelők

A gabona és a különböző növényi aprítékok (faforgács, fűrészpor) feldolgozása, szállítása, tárolása, a liszt- vagy keményítőgyártás mind-mind porképződéssel járó folyamatok, amelyek potenciálisan robbanásveszélyes környezetet eredményeznek. Ilyen környezetben való alkalmazásra szánt berendezések biztonságos használatához legtöbbször elkerülhetetlen a hasadópanelek alkalmazása.

A hasadópanelek olyan vissza nem záródó nyomáshatároló biztonsági szerelvények, amelyek szerkezeti kialakításuknál fogva meghatározott, garantált és bizonylatolt nyitónyomáson roncsolódnak, illetve hasadnak. Ezáltal a befogójukban szabaddá tett nyílásukon a túlnyomást okozó közeget rendkívül kis nyitási holtidővel lefúvatják.

Az Elfab Ltd. olyan minősített, bizonylatolt valamint CE-jelöléssel ellátott minőségi biztonságtechnikai eszközöket gyárt, amelyek – típustól függően – túlnyomás, robbanás valamint vákuum elleni védelemre alkalmazhatók. A különböző típusú hasadópaneleket por ill. gáz robbanási nyomásának lefúvatásához fejlesztették ki.

A hasadópanel (típustól függően) egy vagy két, szakaszosan átmetszett fémlemez. A szükséges nyitónyomást – egy kísérlettel ellenőrzött bevált összefüggés szerint – a fémlemezben lézeres vágóberendezéssel készített furatokkal, átmetszésekkel illetve a megmaradó gátméretekkel lehet megvalósítani. A nyitónyomás elérésekor a panel az átvágások mentén rendkívül kis nyitási holtidővel hasad, így szilánkmentesen szétnyílva a biztonságtechnikailag szükséges értéken vezeti le a robbanási nyomást. Lefúvatás után a nyílott panel egyik oldala mentén a keretszerkezetben marad.

A panelek minőségi szerkezeti anyagokból, korszerű gyártási technológiával készülnek a szabványos előírásoknak megfelelően. A beépítés céljára szánt elemek nyitónyomását a velük egy adagból készített mintapaneleken végzett próbavizsgálatok eredményeivel igazolják. A szerelvények azonosító adatokkal és a szabványos előírásoknak (ISO 4126-2), illetve a hatóságoknak megfelelő műbizonylatokkal rendelkeznek.

A hasadópanelekre (gyárilag vagy utólag) ATEX minősítésű nyitásérzékelő szerelhető. A nyitásérzékelő a panel kilépő oldalára kerül, amely a panel nyitásakor nyitott áramköri jelzést ad, amivel kezelőszemélyzet részére hang, fény, vagy műszerjelzés váltható ki, illetve a védett berendezések vészleállítása is megoldható. 

Az összetett hasadópanelek igény esetén készülhetnek integrált hőszigeteléssel is, így adott esetben minimalizálható a védett berendezés hővesztesége, illetve elkerülhető a gázok/gőzök nemkívánatos kondenzációja a panel felületén. A különböző típusú panelek készülhetnek sík vagy elődomborított kivitelben is, különféle formákban (téglalap, kör, trapéz, stb.), alkalmazhatók például silókhoz, szűrőkhöz, ciklonokhoz, szállítószalagokhoz, elevátorokhoz, rédlerekhez, kemencékhez, stb.

×