Szárítás egyedülálló tulajdonságokkal!

A gabonaszárítók forgalmazását a közép-európai régióban 2006 decemberében kezdtük meg, nem sokkal később pedig elindítottuk a H-TECH szárítócsalád fejlesztését, majd gyártását és forgalmazását is. Az elmúlt években több mint 100 szárítótelep valósult meg cégünk kivitelezésében, melynek során hűek maradtunk legfőbb célkitűzésünkhöz, hogy nemcsak egyes gépeket gyártunk, hanem komplett technológiai rendszert hozunk létre.

Gabonaszárítók tervezése, építése

A biztonságos, hosszú távú tárolás elengedhetetlen feltétele a gabona szárítása. A technológiai gépsorba beillesztett szárító folyamatos üzemű szárítást végez, melynek során a szárított termény nedvességtartalma eléri a biztonságos tárolásra alkalmas szintet.

Az általunk gyártott H-TECH típusú szárítóberendezések konstrukciós és működési paramétereit, valamint vezérlését folyamatosan fejlesztjük annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szinten megfeleljenek az alábbi elvárásoknak:

Fontos cél továbbá, hogy a berendezés illeszkedjen a Magyarországon, illetve a környező országokban jellemző terményfajtákhoz és betakarítási technológiákhoz, valamint a különféle méretű és profilú gazdaságok által támasztott sokrétű teljesítmény- és egyéb igényekhez.

A szárító berendezés moduljainak egyszerű egymásra építésével határozható meg a szárító mérete, ezáltal a szárítási kapacitása. Így a termék jól skálázható, a piac teljes vertikumát le tudjuk fedni, a kisebb családi gazdaságoktól a nagyüzemi gazdaságokig.

A H-TECH terményszárító berendezés technológiai újdonságai a következők:

Egyedi megoldású terményoszlop kialakítása

A Magyarországon elterjedt szárítótípusok legnagyobbrészt aknás, kaszkád légcsatornás kialakításúak. Ezzel szemben a H-TECH szárító moduljai 10 különálló terményoszlopból állnak, mely számos előnnyel rendelkezik. Kedvezőbb levegőáramlási viszonyok érhetők el, ezáltal egyenletesebbé válik a szárítási folyamat. A terményterelő lemezek kialakításának köszönhetően a terményoszlop folyamatosan átforgatásra kerül, ezért nem alakul ki fokozott hőterhelés a forró levegőnek hosszabb ideig kitett szemek esetében, kevesebb lesz a hősérült szem és a törtszem is. Előny továbbá, hogy a kialakításból adódóan nem tudnak a terményoszlopban felrakódások keletkezni, amelyek a szárítótüzek fő okozói. A terményoszlop kialakításából adódóan a szárító levegő által átjárt terményréteg vastagsága módosítható, így az adott szárító hő és légtechnikai paramétereihez illeszthető, elősegítve ezzel a termény és levegő közti hő- és nedvességátadási folyamatokhoz való minél kedvezőbb illeszkedést.

Moduláris felépítés

A szárító berendezés modulokból épül fel, melyek egyszerű egymásra építésével határozható meg a szárító mérete, ezáltal a szárítási kapacitása. Így a termék jól skálázható, a piac teljes vertikumát le tudjuk fedni, a kisebb családi gazdaságoktól a nagyüzemi gazdaságokig. Előny továbbá az egyszerű gyárthatóság és szerelhetőség, a modulok a talajszinten előszerelhetők, ezáltal a szárító gyorsan és gazdaságosan felállítható.

Több ponton kialakított ventilátor elhelyezés

A szárító berendezés modulokból épül fel, melyek egyszerű egymásra építésével határozható meg a szárító mérete, ezáltal a szárítási kapacitása. Így a termék jól skálázható, a piac teljes vertikumát le tudjuk fedni, a kisebb családi gazdaságoktól a nagyüzemi gazdaságokig. Előny továbbá az egyszerű gyárthatóság és szerelhetőség, a modulok a talajszinten előszerelhetők, ezáltal a szárító gyorsan és gazdaságosan felállítható.

Folyamatos kitárolás

A szárító folyamatos kitárolású üzemben dolgozik. Ennek előnye, hogy a szárítási folyamat egyenletes és jól szabályozható, a technológiai folyamat többi berendezésén (szállító- és tisztítógépek) nem lépnek fel a szakaszos kitárolásra jellemző pillanatnyi csúcsterhelések, illetve ezek megakadályozására nem kell további technológiai megoldásokat alkalmazni. Ezáltal csökkennek a beruházási és üzemeltetési költségek.

Innovatív porleválasztó berendezés

A szárító mindegyik ventilátora saját porleválasztó elemmel rendelkezik, melyek speciális kialakítása és a teljesen zárt rendszerű porkezelés lehetővé teszik a rendeletben meghatározottaknál sokkal alacsonyabb szintű porkibocsátási értékek elérését.

Hővisszanyerő rendszer

A szárító berendezések nagy mennyiségű hőenergiát használnak fel. A szárítási folyamat hatékonyságának érdekében viszonylag nagy légfelesleggel dolgoznak, melynek következménye a használt levegővel a környezetbe távozó jelentős hőveszteség. A H-TECH szárító hővisszanyerő rendszere újszerű kialakításánál fogva hatékonyan tudja visszanyerni ezen hőmennyiség nagy részét, mivel a levegő visszavezetése a szárító belsejében, magas hőmérsékletű környezetben történik, kiküszöbölve ezzel a nagy hőveszteségű hosszú, külső légcsatornák alkalmazását. A hagyományos megoldásokkal szemben nem csak a hűtőzónából, hanem a szárítózóna alsó részének forró levegőjéből is visszanyerjük a hőt.

A H-TECH szárítók főbb jellemzői:

Önhordó, öntisztító modulos felépítés
Kapacitás: 7,5 - 200 t/h
Modulonként elhelyezett ventilátorok által biztosított egyenletes levegőáramlás
Speciális terményfolyam
Egyedülálló porleválasztás
Kismértékű porkibocsátás
Kevesebb törtszem
Univerzális működtetés (földgáz, LPG, biomassza, dízel)
Intelligens PLC vezérlés, nedvességmérés
Alacsony üzemeltetési költség
Kiváló szárítási minőség

Vezérlő, szabályzó szoftver

Terményszárító, valamint gabonamozgató rendszereinket automatizált, egyedi, saját fejlesztésű célszoftverrel kínáljuk, melynek fő jellemzői:

Megfelel a legmagasabb szintű technológiai követelményeknek
Energiatakarékos
Többszörös védelemmel ellátott
Folyamatos fejlesztéseinknek köszönhetően speciális igényeket is ki tud elégíteni

A H-TECH szárító vezérlő szoftvere megfelel a legmagasabb szintű technológiai elvárásoknak. Grafikus, érintőképernyős megjelenítéssel rendelkezik, melyen a szárító integrálva van a teljes telepi technológiai folyamatábrába, illetve rendelkezik a szárítóra vonatkozó információk és vezérlőelemek teljes képernyős megjelenítésével is. Tartalmazza továbbá a teljes körű adat- és eseménynaplózási modulokat is, valamint a távfelügyeleti modult.

Az igazi újdonság azonban a piacon egyedülálló valós idejű belépő és kilépő nedvességmérésen alapuló nedvességszabályzás, valamint a folyamatos automatikus üzemvezérlés, mely tartalmazza a szárító felfűtési periódusát, a termény túlhőmérsékletének figyelését, valamint a folyamatosan változó környezeti viszonyokhoz való alkalmazkodást is. Ezáltal az emberi tényező kiküszöbölhető, a szárító optimális üzemelése nem a kezelő képességeitől függ majd. A kezelő szerepe a felügyeleti feladatokra korlátozódik.

Érintőképernyős megjelenítés
Interaktív telepi folyamatábra
Teljes körű adat- és eseménynaplózás
Távfelügyelet
Belépő és kilépő nedvesség mérésén alapuló automatikus nedvességszabályzás
Automatikus felfűtés
Automatikus terményhő-felügyelet és szabályzás
Légáram és léghőmérséklet optimalizálás

Töltse le ingyenes mobilappunkat!

Az applikáció segítségével nyomon követheti a szárítási folyamat fontos paramétereit.

Gabonaszárító referenciáinkból

Keresse munkatársainkat bizalommal!

Hollósi László
Csabai Viktor
Rácz Attila
Borics Miklós

Kérdése van? Szeretne árajánlatot kérni? Írjon nekünk!

×