FŐBB BERENDEZÉSEK

Szárítók technológiai jellemzői

Egy korszerű terményszárító berendezéssel szemben a piac és a jogszabályi előírások a következő elvárásokat támasztják

  • üzemmérethez optimalizálható szárítási teljesítmény
  • a termény lehető legkisebb minőségvesztése a szárítás során
  • alacsony energiafelhasználás
  • alacsony környezeti terhelés
  • egyszerű kezelhetőség
  • alacsony beruházási és fenntartási költség
  • jó skálázhatóság

Az általunk gyártott H-TECH típusú szárítóberendezések konstrukciós és működési paramétereit, valamint vezérlését folyamatosan fejlesztjük annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szinten megfeleljenek a fent megfogalmazott elvárásoknak. Fontos cél továbbá, hogy a berendezés illeszkedjen a Magyarországon, illetve a környező országokban jellemző terményfajtákhoz és betakarítási technológiákhoz, valamint a különféle méretű és profilú gazdaságok által támasztott sokrétű teljesítmény- és egyéb igényekhez. Célunk tehát egy olyan szárító berendezés és kiszolgáló technológia létrehozása, mely jól skálázható, valamint a magyar és a környező országok igényeinek teljes vertikumát ki tudja szolgálni.

A H-TECH terményszárító berendezés újdonságai

Egyedi megoldású terményoszlop kialakítása

A Magyarországon elterjedt szárítótípusok legnagyobbrészt aknás, kaszkád légcsatornás kialakításúak. Ezzel szemben a H-TECH szárító moduljai 10 különálló terményoszlopból állnak, mely számos előnnyel rendelkezik. Kedvezőbb levegőáramlási viszonyok érhetők el, ezáltal egyenletesebbé válik a szárítási folyamat. A terményterelő lemezek kialakításának köszönhetően a terményoszlop folyamatosan átforgatásra kerül, ezért nem alakul ki fokozott hőterhelés a forró levegőnek hosszabb ideig kitett szemek esetében, kevesebb lesz a hősérült szem és a törtszem is. Előny továbbá, hogy a kialakításból adódóan nem tudnak a terményoszlopban felrakódások keletkezni, amelyek a szárítótüzek fő okozói.

A terményoszlop kialakításából adódóan a szárító levegő által átjárt terményréteg vastagsága módosítható, így az adott szárító hő és légtechnikai paramétereihez illeszthető, elősegítve ezzel a termény és levegő közti hő- és nedvességátadási folyamatokhoz való minél kedvezőbb illeszkedést.

Moduláris felépítés

A szárító berendezés modulokból épül fel, melyek egyszerű egymásra építésével határozható meg a szárító mérete, ezáltal a szárítási kapacitása. Így a termék jól skálázható, a piac teljes vertikumát le tudjuk fedni, a kisebb családi gazdaságoktól a nagyüzemi gazdaságokig. Előny továbbá az egyszerű gyárthatóság és szerelhetőség, a modulok a talajszinten előszerelhetők, ezáltal a szárító gyorsan és gazdaságosan felállítható.

Több ponton kialakított ventilátor elhelyezés

A szárító egy központi ventilátor helyett több, kisebb teljesítményű, a szárító magassága mentén modulonként beépített ventilátorral rendelkezik. Ezzel egyenletesebb légszállítást és kisebb villamosenergia-felhasználást érünk el. Előny továbbá, hogy a ventilátorok légszállítása szabályozható, ezáltal hozzáigazítható a szárító különböző magasságú zónaiban fellépő különböző hőmérsékleti és légszállítási igényekhez.

Folyamatos kitárolás

A szárító folyamatos kitárolású üzemben dolgozik. Ennek előnye, hogy a szárítási folyamat egyenletes és jól szabályozható, a technológiai folyamat többi berendezésén (szállító- és tisztítógépek) nem lépnek fel a szakaszos kitárolásra jellemző pillanatnyi csúcsterhelések, illetve ezek megakadályozására nem kell további technológiai megoldásokat alkalmazni. Ezáltal csökkennek a beruházási és üzemeltetési költségek.

Innovatív porleválasztó berendezés

A szárító mindegyik ventilátora saját porleválasztó elemmel rendelkezik, melyek speciális kialakítása és a teljesen zárt rendszerű porkezelés lehetővé teszik a rendeletben meghatározottaknál sokkal alacsonyabb szintű porkibocsátási értékek elérését.

Hővisszanyerő rendszer

A szárító berendezések nagy mennyiségű hőenergiát használnak fel. A szárítási folyamat hatékonyságának érdekében viszonylag nagy légfelesleggel dolgoznak, melynek következménye a használt levegővel a környezetbe távozó jelentős hőveszteség. A H-TECH szárító hővisszanyerő rendszere újszerű kialakításánál fogva hatékonyan tudja visszanyerni ezen hőmennyiség nagy részét, mivel a levegő visszavezetése a szárító belsejében, magas hőmérsékletű környezetben történik, kiküszöbölve ezzel a nagy hőveszteségű hosszú, külső légcsatornák alkalmazását. A hagyományos megoldásokkal szemben nem csak a hűtőzónából, hanem a szárítózóna alsó részének forró levegőjéből is visszanyerjük a hőt.

×