A HETECH hazánk egyik vezető cége gabonatárolók, terményszárítók és tisztítók tervezése, építése, valamint ezek komplett technológiai rendszerként való kivitelezése területén. A kecskeméti székhelyű cég a közel két évtizedes fennállása óta több mint 300 beruházást valósított meg.

Forgalmazással kezdődött…

Csabai Viktor, a HETECH kereskedelmi és marketingosztályának munkatársa, valamint Dusnoki László főkonstruktőr saját fejlesztésű, folyamatos üzemű H-TECH terményszárító berendezésüket mutatták be.

 

A HETECH egy amerikai gabonakereskedő cég megbízásából kezdett egy külföldi cég által gyártott  terményszárító forgalmazásával a 2006/2007-es  pályázati időszak idején.

Már az első berendezés beszállításakor kiderült, hogy a szárítógépet át kell alakítani, a hazai szabványoknak megfelelően. Ezzel elkezdődött egy konstrukciós folyamat is: az ott megismert technológiai megoldások alkalmazásával, a tapasztalatok megszerzésével a HETECH saját konstrukciós terményszárító fejlesztésébe kezdett.

Egy kutatásfejlesztési pályázat elnyerésének köszönhetően, s a gödöllői kutatóintézet bevonásával valósult meg végül a HETECH saját tervezésű, korszerű, több új megoldással rendelkező nagyteljesítményű, energiatakarékos szárító- berendezése, amit 2012 óta gyártanak és forgalmaznak.

A H-TECH szárító szárítási teljesítménye üzemmérethez optimalizálható, egyszerű kezelhetőség, jó skálázhatóság jellemzi.

H-TECH terményszárító  – nagyteljesítményű és energiatakarékos

Terményoszlopos kialakítás

A HETECH által kifejlesztett  nagyteljesítményű  szárítóberendezése több technológiai újdonsággal is rendelkezik. A hazánkban egyedülállónak számító  terményoszlop  kialakítású  berendezés számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: a 10 különálló terményoszlopának köszönhetően kedvezőbb levegőátáramlási viszonyok érhetők el. Ezáltal egyenletesebbé válik a szárítási folyamat.

A terményoszlop kialakításából adódóan a szárító levegő által átjárt terményréteg vastagsága modulon-ként eltérő lehet, így az adott szárító hő- és légtechnikai paramétereihez illeszthető, elősegítve ezzel a termény és a levegő közti hő- és nedvességátadási folyamatokhoz való minél kedvezőbb illeszkedést. A terményoszlopban nem keletkezik felrakódás, ami a szárítótüzek fő okozója.

A terményterelő lemezek kialakításának  köszönhetően  a  szárítandó termény folyamatos átforgatáson esik át, ezért nem alakul ki benne fokozott hőterhelés a forró levegőnek hosszabb ideig kitett szemek esetében, így kevesebb a hősérült és a tört szem.

Moduláris felépítés

A H-TECH szárítóberendezés modulokból épül fel: ezek egymásra építésével egyszerűen meghatározható a szárító mérete  és  kapacitása.  Ennek köszönhetően a H-TECH jól skálázható, s a piac teljes vertikumát képes lefedni, a kisebb családi gazdaságoktól a nagyüzemi méretekig, 10 és 40 tonna óránkénti kapacitásig.

Modulonkénti ventilátor elhelyezés

A H-TECH szárító magassága mentén modulonként található egy- egy kisebb teljesítményű beépített ventilátor, ami egyenletesebb légszállítás mellett alacsonyabb villamosenergia-felhasználást eredményez.

A ventilátorok szabályozható légszállításúak, ezáltal hozzáigazíthatók a szárító különböző magasságú zónáiban fellépő különböző hőmérsékleti és légszállítási igényekhez.

Folyamatos kitárolású üzem

A H-TECH  szárítóberendezés folyamatos  kitárolású,  így  a  szárítási folyamat egyenletes és jól szabályozható, s a technológiai folyamat többi berendezésében – szállító és tisztító – nem  lép  fel  a  szakaszos kitárolásra jellemző pillanatnyi csúcsterhelés.

Innovatív porleválasztó berendezés

A H-TECH szárító összes ventilátora saját porelválasztó elemmel rendelkezik; ezek speciális kialakítása, valamint a teljes zárt rendszerű porkezelés lehetővé teszi a rendeletben meghatározottnál sokkal alacsonyabb szintű porkibocsátási érték elérését.

Hővisszanyerő rendszer

A H-TECH szárítóberendezés hővisszanyerő   rendszere   újszerű   kialakításánál fogva hatékonyan tudja visszanyerni  a  környezetbe távozó jelentős hőveszteség nagy részét. A levegő visszavezetése a szárító belsejében, magas hőmérsékletű környezetben történik, kiküszöbölve ezzel a hosszú, külső légcsatornák alkalmazását. A hagyományos megoldásokkal szemben a H-TECH berendezés nem csak a hűtőzónából, hanem a szárítózóna alsó részének forró levegőjéből is visszanyeri a hőt, ezáltal akár 15% energiamegtakarítás érhető el. A ventilátorszabályozással még további energiát spórolhatunk meg. A  2014.  évi AGROmashEXPO és AgrárgépShow termékversenyének gépesítés kategóriájában a szakmai zsűri hazai termékfejlesztési prémium oklevéllel jutalmazta az innovatív H-TECH szárítóberendezést.

H-TECH Farmer – a kis és közepes méretű gazdaságokra hangolva

A HETECH új fejlesztésű terményszárítója, a Farmer 4, 7 és 10 tonna óránkénti kapacitással rendelhető meg.

A Farmer működési elve megegyezik a nagyteljesítményű terményszárítókéval, viszont a gyártó több elemében is egyszerűsítette ezt a berendezést, annak érdekében, hogy alacsonyabb beruházási költségű szárítót kínálhasson a kisgazdaságok számára.

A nagy és a kisebb teljesítményű berendezés konstrukciójában is mindössze annyi a különbség, hogy a Farmer keskenyebb, mivel 10 helyett 6 darab terményoszloppal rendelkezik, így azonos magasság esetén a Farmer a nagy kapacitású változat 60%-át teljesíti.

Az alacsonyabb ár elérése érdekében a HETECH a Farmer terményszárítót hagyományos, terményhőfok alapján történő szárítóvezérléssel látta el.

Az új fejlesztésű hőmérőrendszer

A HETECH legújabb fejlesztése az a hőmérőrendszer, amely mintegy 200 szenzorral méri a szárító berendezés teljes keresztmetszetének hőállapotát. A mért adatokból hőtérképet készít, melyet színskálával jelenít meg, és az egyes mérési pontok számszerű értékei is leolvashatók. Az új rendszernek köszönhetően jóval hamarabb láthatja a kezelő, ha valahol túlmelegedés történünk. A rendszer segítségével emellett a gépkezelő mindig pontosan nyomon követheti a száradási folyamatot, valamint azt, hogy mennyire egyenletesen dolgozik a berendezés, s szükség esetén természetesen be is avatkozhat.

HETECH

További hírek

×